Saturday, January 26, 2008

Chicago Tribune despre traderul Jerome Kerviel

Titlul articolului indica "Accused fraud mastermind 'without particular genius'"

Este vorba despre un angajat al grupului Societe Generale, grup care detine BRD-ul din Romania. Este necesara o precizare de la inceputul articolului pentru a va pune in tema asupra contextului.

La nivel de grup financiar un anumit procent din lichiditatile detinute sunt investite pe piata valutara. Piata valutara este in continua miscare insemnand ca rata de schimb afisata la banci sau la casele de schimb valutat pentru o anumita zi din an nu este si cea reala.

Rata care apare pentru o anumita zi reprezinta de fapt o medie a zilei anterioare sau valoarea maxima la care a ajuns moneda respectiva cu o zi un urma.

Cu aceasta lamurire revin la subiectul articolului precizand ca domnul Kerviel de fapt asta facea. Practic dintr-un procent de 15% lihttp://www.blogger.com/post-edit.g?blogID=236272615596487913&postID=1021076128735979547
Blogger: Be safe in ePay world - EditaĊ£i articolul "Chicago Tribune despre traderul Jerome Kerviel"chiditati angajatii pe functiile de traderi au responsabilitatea sa cumpere sau sa vanda anumite perechi valutare functie de strategia pe care si-o creeaza. Aceasta strategie este urmare a unei analize tehnice sau "technical analisys".

Valoarea curenta a unei valute precum si prognoza pentru perioade scurte de timp se deduce (economia fundamentala este in dezacord cu analiza tehnica) din studiul evolutiei valorilor anterioare.

De aici si pana la cum a reusit sa cauzeze o pierdere de 7,2 miliarde de dolari e cale lunga. In primul rand pentru ca toate mecanismele de investitii pe piata valutara folosesc metoda stop-loss prin care nu iti permite sa pierzi mai mult decat ai. Rata de multiplicare pe care o poti obtine este in medie de 1:100 adica un euro poate cumpara echivalentul a 100 de unitati.

In acelasi fel traderul Kerviel putea deschide anumite pozitii in limita stocului real iar cu rata de multiplicare ar fi ajuns la o asemenea suma. Pe de alta parte o asemenea suma 7,2 miliarde pierdute pot echivala cu pozitii de 100 de ori aceasta valoare deschise la un moment dat in piata.

As face o pledoarie in favoarea traderului francez din urmatoarele doua motive. O munca de acest gen este in unul din cele mai speculative medii de lucru. Speculatiile la bursa implica un grad ridicat de risc daca nu cel mai ridicat. Pe de alta parte sumele pe care el le-ar fi avut de gestionat reprezinta o responsabilitate uriasa pentru o singura persoana daca aceasta persoana eludeaza procedurile/ uzantele bancii pentru care lucreaza.

Un alt motiv care mi se pare ca ii acorda circumstante atenuante este si gradul de fluctuatie de pe piata valutara din perioada de inceput a lui 2008. Euro in raport cu dolarul american a cunoscut evolutii foarte ciudate atingand valori maxime fata de perioade mergand in urma cu 3 ani.

In acest context consider ca a fost vorba de o eroare umana si de management deoarece mai ales intr-o banca oricine ar putea verifica teoretic ce pozitii si pe ce sume sunt deschise in orice moment al zilei.

No comments: