Sunday, August 26, 2007

Elementele unei tranzactii online

Plata utilizand cardul are beneficii multiple. Exista separat doua mari categori: plata prin intermediul internetului si plata offline la POS sau la magazin direct.

Avantajul major al platii online - deoarece la acest aspect ne vom referi mai pe larg - ofera avanajul major al economisirii de timp. Mai exact luati in calcul daca ati prefera mai degraba sa asteptati in rand la o coada timp de jumatate de ora sau utilizand accesul prin internet la contul dumneavoastra online sa platiti factura la electricitate, telefon sau la furnizorul de gaze asezati confortabil la biroul de acasa sau de la locul de munca?

De fapt beneficiile platii online nu se rezuma doar la economisirea timpului cat ati astepta la coada ghiseului bancii dar si timpul cheltuit pentru a ajunge acolo si apoi inapoi unde aveti de continuat activitatile dumneavoastra curente.

Mai jos este descris modul in care functioneaza o tranzactie online precum si elementele solicitate pentru autentificare in cursul unei asemenea tranzactii.

In primul rand pe langa numarul complet al cardului (nu trebuie sa va ingrijorati atunci cand conexiunea este securizata si standardul de securizare 3 D Secure este afisat pe pagina) se ca solicita si introducerea unui cod de verificare. Codul de verificare sau CVV2 reprezinta la Visa, Mastercard, Discover si chiar la o parte din cardurile American Express ultimele trei cifre de pe partea din spate a cardului. Mai jos in fotografie se vede un exemplu cu localizarea acestui cod de verificare.


CVV2

CVV2
CVV2 sau cod de verificare

Pe de alta parte in cazul cardurilor American Express (in Romania se pot obtine in exclusivitate prin Bancpost) CVV2 corespunde unui alt cod localizat pe partea din fata a cardului si este format din 4 cifre. Mai corect acesta este de fapt un CID (Card Identification Digit) si este cel care ar trebui utilizat in cazul posesorilor de American Express. Diferenta este ilustrata prin imaginea de mai jos.

Amex CIDAmex CID

Amex CID

Pe data de 9 mai a existat o tentativa de phishing si asupra Bancpost tot prin mesaj de tip “phishing”.

Principiul este acelasi Spam sau corespondenta electronica nesolicitata prin care se cere utilizatorilor serviciului Fastbanking sa se autentifice pe un site ce pare a fi dar nu este autorizat in nici un fel de catre Bancpost.

Ca urmare a acestor tentative ilegitime site-ul respectiv a fost inchis insa nu exista nici-o garantie ca acest gen de tentative nu se va repeta.

Aceasta tentativa a fost anuntata intr-un comunicat de presa de catre oficialii Bancpost si prelucrata dintr-un material provenit de la Agentia Rompress

No comments: